Data: 2004-09-28 16:20:56
Temat: Re: grypowy ... po pizzy jest zawsze ciasto drozdzowe :-)
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 28 Sep 2004 17:09:39 +0100, Waćpanna lub Waćpan *eM*, w wiadomości
news:<news:cjc2bu$hsd$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> "Ti`Ana" pisze:
>
>> (...)te świeże jakie ja dodaję chyba mają mniejszą intensywność
>> zapachową, ale przetestuję jutro, bo planuję dwie wielkie blachy
>> drożdżowca ze śliwkami.
>
> Podzielic sie przepisem!
Placek wg przepisu mojej Babci, co go po swoim Ojcu piekarzu odziedziczyła
(i ponoć we mnie się te geny odrodziły... hihihi :DD)
Proporcja na 2 duże blaszki płaskie, się znaczy takie 25*40cm około.
Ciasto:
1kg mąki pszennej, najlepiej tortowej
1,5 szklanki cukru
1 kostka tłuszczu (masło!)
6 żółtek z dużych jaj
10dag drożdży
2 szklanki podgrzanego mleka (przyjemnie ciepło ma być w palec, ale nie
parzaco)
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i postawić w dość ciepłe miejsce do
rozpuszczenia i rozpoczecia "pracy". 1/3 mąki przesiać, posolić i wymieszać
z mlekiem. Do mąki dodać zaczyn, wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w
ciepłe miejsce. W tak zwanym międzyczasie ukręcić żółtka z cukrem. Tłuszcz
rozpuścić, wystudzić, żeby był letni. Do ciasta po lekkim podrośnięciu dodać
żółtka z cukrem i resztę mąki, potem partiami wlewać tłuszcz. Ubijam to
najpierw mikserem z hakami, a potem kopystką ustawioną pod dobrym kątem.
Brat służy jako statyw do miski, bo lata mi ona okrutnie. Ciasto gotowe musi
być lśniące, rwące, musi "pierdzieć" przy ubijaniu i być dobrze
napowietrzone. Wybite ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe
miejsce aż podwoi objętość.
Wykładamy na blachę, a to śliwki skóką do dołu i kruszonka (kostka masła, 2
szklanki mąki, 2 szklanki cukru). Do tego jeszcze trochę podrośnięcia i
hajda do pieca. Na około 175stopni na termoobiegu, potem można podsuszać na
150, jeśli śliwki są bardzo mokre.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|