Data: 2001-04-22 06:49:51
Temat: Re: historia kuchni
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta <m...@b...com.pl-no_spam> wrote:
> Moi Drodzy !
>
> A ja dalej znosze humory mojego meza zwiazane z pisaniem pracy - programu
> książki kucharskiej. teraz przyszedl czas na czesc teoretyczna, czyli opis
> programu + wodolejstwo. I w imieniu meza mojego mam pytanie: czy nie wiecie
> gdzie mozan znalezc (internet, literatura) rozne informacje dotyczace
> historii np. ksiazek kucharskich (kiedy zostala napisana pierwsza) i inne
> mniej lub bardziej ciekawe rzeczy dotyczace kuchni, a jednoczesnie dajace
> sie wykorzystac w opisie w wym. programu.
>
Historie kuchni to chyba lepiej postudiowac w dobrej bibliotece.
Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
Apiciusa (prawdopodobnie Marcusa Gaviusa, zyjacego w czasach Tyberiusza)
"De Re Coquinaria". Takze ksiazka Athenaeusa, Greka z Egiptu (4 w. ne)
"Deipnosophistai" (Medrcy o ucztach) podaje przepisy i informacje o
potrawach.
Pierwsze zachowane teksty ksiazek kucharskich z czasow poznego
sredniowiecza pisane sa w jezykach narodowych a nie w lacinie. Pierwsze
francuskie teksty pochodza z poczatku XIV wieku. Pierwszymi ksiazkami
kucharskimi sensu stricto byly Guillaume'a Tirela zw. Taillevent "Le
Viandier", wykosrzystywane do XVII w., oraz anonimowe "Menagier de
Paris". W 1472 Bartolomeo Sacchi zw. Il Platina wydal po lacinie dzielo
"De honeste Voluptate et Valetudine" (O przystojnej przyjemnosi i
zdrowiu).
Pierwsze przepisy wywodzace sie z polskiej kuchni znajduja sie w
rekopisie czeskim z 2 pol. XV wieku "Spis o krmiech kterak maji delany
byti" i zostaly powtorzone w pierwszej czeskiej ksiazce kucharskiej z
przelomu lat dwudziestych i trzydziestych 16 w. wydanej przez Severina
Mlodszego w Pradze.
Najstarsza zachowana polska ksiazka kucharska to "Compendium ferculorum
albo zebranie potraw" Stanislawa Czernieckiego z 1682 r.
Wladyslaw
Wladyslaw
|