Data: 2001-09-17 09:01:05
Temat: Re: jablka
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Beata" <b...@h...torun.pl> napisał w wiadomości
news:9o4b0s$agj$1@flis.man.torun.pl...
> W tym roku jablon mi wyjatkowo obrodzila, powiedzcie kochani jak
mozna
> zaprawic jablka: kompotow i musu mam zapasu na 3 lata, a na
drzewie jeszcze
> pelno. Jak inaczej mozna zaprawic pyszne jabluszka, bo do
lezakowania ten
> gatunek sie nie nadaje...
>
> pozdrawiam
> Beata:-)
>
> Kiedyś cytowałem już ten przepis, ale chętnie powtórzę :-))
10l soku jabłkowego
1kg cukru
70g drożdży
W soku rozpuścić cukier, dodać drożdże rozpuszczone w szklance
letniej wody i fermentować w temp. 25C
przez 7-10 dni, w odpowiednio większym naczyniu. Po tym czasie
przefermentowany moszcz jabłkowy nadaje się do destylacji.
Uzyskany spirytus jabłkowy w ilości 1,5-2l, poddać należy
starzeniu w czystej dębowej beczułce przez 1,5 roku do dwóch lat.
Aby uzyskać wódkę gatunkową typu "Calvados" należy rozcieńczyć
spirytus do ok 43% i podbarwić karmelem.
Smakuje wyśmienicie. :-)))
pozdr.Alex
|