Data: 2015-09-28 10:25:52
Temat: Re:jabłka w syropie
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks <x...@p...fm> Wrote in message:
> Jadłam ostatnio ciekawe połączenie - pieczony filet z dorsza podany z
> kawałkami jabłek w "winnym syropie" (tak to się nazywało). Smakowało
> świetnie.
> I się zastanawiam, jak zrobić sobie takie jabłka. Miały one wyrazisty
> ostro-kwaśno-słodko-tymiankowy smak. Cukier i tymianek do syropu były
> użyte na pewno. Nie wiem, skąd wzięła się ta ostrość, raczej nie
> pochodziła ona z octu, ale nie wykluczam tego. Jeśli tak, to z octu
> jabłkowego.
> Możliwe, że były te jabłka robione według jakiejś starej receptury. Może
> gdzieś w starych książkach kucharskich ktoś znajdzie? Google nic
> ciekawego nie podpowiadają. A było to coś zdecydowanie innego niż
> gruszki w occie.
>
Wlasnie wrocilam od Corki, ona miala najnowsza wrzesniowa
"Kuchnie"
- jesli tylko dobrze pamietam, to zdaje sie w tym
numerze jest mnostwo o jablkach, w tym o kiszonych w sloju, z
przyprawami - i to bedzie to, o co Ci chodzi, tak jak juz pisalam
wczesniej. Przed kupieniem upewnij sie jednak, bo duzo gazetek u
corki przegladalam, wiec moglam pomylic, ktora to. W kazdym razie
przepisow na kiszenie jablek w necie tez pewnie znajdziesz caly
worek.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|