Data: 2015-09-28 16:43:37
Temat: Re: jabłka w syropie
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 28 Sep 2015 10:25:52 +0200 (CEST), XL napisał(a):
> FEniks <x...@p...fm> Wrote in message:
>> Jadłam ostatnio ciekawe połączenie - pieczony filet z dorsza podany z
>> kawałkami jabłek w "winnym syropie" (tak to się nazywało). Smakowało
>> świetnie.
>> I się zastanawiam, jak zrobić sobie takie jabłka. Miały one wyrazisty
>> ostro-kwaśno-słodko-tymiankowy smak. Cukier i tymianek do syropu były
>> użyte na pewno. Nie wiem, skąd wzięła się ta ostrość, raczej nie
>> pochodziła ona z octu, ale nie wykluczam tego. Jeśli tak, to z octu
>> jabłkowego.
>> Możliwe, że były te jabłka robione według jakiejś starej receptury. Może
>> gdzieś w starych książkach kucharskich ktoś znajdzie? Google nic
>> ciekawego nie podpowiadają. A było to coś zdecydowanie innego niż
>> gruszki w occie.
>>
>
> Wlasnie wrocilam od Corki, ona miala najnowsza wrzesniowa
> "Kuchnie"
> - jesli tylko dobrze pamietam, to zdaje sie w tym
> numerze jest mnostwo o jablkach, w tym o kiszonych w sloju, z
> przyprawami - i to bedzie to, o co Ci chodzi, tak jak juz pisalam
> wczesniej. Przed kupieniem upewnij sie jednak, bo duzo gazetek u
> corki przegladalam, wiec moglam pomylic, ktora to. W kazdym razie
> przepisow na kiszenie jablek w
...słoju, nie w necie :-D
> tez pewnie
w necie
> znajdziesz caly
> worek.
j.w.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|