Data: 2002-03-18 20:43:58
Temat: Re: jak podawać żurek z kiełbaską?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a75c68$apj$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Kochani powiedzcie jak to powinno być fachowo? Czy mam pokroić
> kiełbaskę,
> > białą oczywiście, w kawałki i wrzucić do talerza z żurkiem czy może
> > kiełbaskę na oddzielny talerzyk -ale jednocześnie z żurkiem- i do tego w
> > jedną łapkę łyżkę a w drugą widelec...? :(
>
> Są dwie? szkoły.
> Tak jak piszesz ale w drugiej kiełbaskę zapieka się w cebuli (duszonej) i
> podaje z ziemniakami z wody a żurek do popicia. W pierwszej kartofelki
> pływają w żurku razem z kiełbasą.
Od kiedy to kartofelki pływają w żurku?
Kartofelki dobrze okraszone słoninką z cebulka podaje się na michę na środek
stołu - jak trzeba kulturalnie to się każdemu daje mały talerzyk na
kartofelki. Takie zmieszane z żurkiem są ble...
A jak kiełbaska dobrze ugotowana to się łyżką kroi i może leżeć cała w
talerzu z zupą...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|