Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!bignews.mediaways.net!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!dia
blo.theplanet.net!europa.netcrusader.net!4.1.16.34!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!
news.gtei.net!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!
not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Date: Fri, 14 Apr 2000 09:13:55 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 43
Message-ID: <8d7fv4$c4pe$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <8d472t$itr$1@sunsite.icm.edu.pl>
<8d4u98$be90$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
<8d50ac$49p0$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
<1e92j7p.fxlw1htjroxdN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana020-0296.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955728676 4504157 63.255.23.42 (14 Apr 2000
16:11:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 14 Apr 2000 16:11:16 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26909
Ukryj nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e92j7p.fxlw1htjroxdN%wlos@tele.com.pl...
> Feliks <f...@p...net> wrote:
>
> > "Feliks" <f...@p...net> wrote in message
> > news:8d4u98$be90$1@newssvr03-int.news.prodigy.com...
> > >
> > >
> > > "Grazyna Sztandera" <g...@w...pl> wrote in message
> > > news:8d472t$itr$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > > > Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe
> > codron
> > > > bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> > > > Z góry dziekuję i pozdrawiam
> > > > Grażyna
> > > >
> > > To sie nazywa cordon blue..piers kurczaka nadziewana szynka i serem
> > > szwajcarskim.... Przeprowadzam sie i mam ksiazki kucharskie spakowane,
ale
> > > jak Ci nikt tu nie pomoze to poszukam przepisu...
> > > F.
> > Sorry, zle napisalem.. TU SIE NAZYWA ( czyli w USA ) cordon blue, dam Ci
>
> Moze w USA to cordon blue, ale to nazwa francuska i brzmi "cordon bleu".
> Mysle, ze takze w USA, skoro tak pisownie podaje amerykanskie wydanie
> "Larousse Gastronomique". Chociaz moze na opakowaniach mrozonek w
> amerykanskich supermarkietach pisza "blue", bo "bleu" zaden Amerykanin
> porzadnie nie wymowi.
>
> Twoj wierny przyjaciel,
>
> Wladyslaw
Moze i na mrozonkach pisza bleu, nie jadam, nie sprawdzalem...ale w
przepisach i w menu restauracji pisza w USA blue..Zreszta to moje jak tu
pisza nie odnosilo sie do bleu...Pani Grazyna napisala codron bleu i te
codron akurat mi nie pasowalo....
Pozdrawiam
F.
PS. a to, ze nazwa francuska nie trzeba mi tak bardzo tlumaczyc... Bywalem
takze i we francuskich restauracjach. W Paryzu...
|