Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak się robi dobre naleśniki Re: jak się robi dobre naleśniki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jak się robi dobre naleśniki

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak się robi dobre naleśniki
Date: Thu, 10 Jan 2002 12:59:03 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 111
Message-ID: <a1k2u8$fbt$1@news.tpi.pl>
References: <3c3d4799$1@cnap.pb.bielsko.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010667273 15741 217.96.222.87 (10 Jan 2002 12:54:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jan 2002 12:54:33 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91103
Ukryj nagłówki


Ciasta....

"Uwielbiam nalesniki i ciasto do nich "walkowalam" na wszelkie
mozliwe sposoby. Podaje takie, ktore zadnych dziur ani bablow
miec nie bedzie. 2 szkl. maki (daje wroclawska lub tortowa), 1
szkl. mleka, 1 szkl. wody, 1 jajko, szczypta soli, ew. szczypta
cukru waniliowego - jesli farsz bedzie slodki) konsystencja
powinna byc podobna do gestszej smietany wychodzi jakies 6-7
cienkich nalesnikow na duzej patelni pozdrawiam" Aga

...A ja dorzucam niewielką szczyptę cukru i 1-2 łyżek oliwy z
oliwek. Ponadto mieszam tylko z żółtkiem, odkładam na ok. 1/2
godz., dopiero potem dodaję ubite białko i do obróbki cieplnej.
Wychodzi nieco tylko słodsze, bez otworków i - chyba - jednak
mniej się przypala. Nie pytajcie o uzasadnienie - nie wiem Józef"

Farsze

1."Są to naleśniki z wędzoną makrelą. Proporcje na 2 dorosłe
osoby plus niejadek-czterolatek. Farszyk (omal nie zjadłam całego
podczas przygotowywania): jedna wędzona makrela (mmmmmm....) 4
ugotowane w mundurkach średnie ziemniaki pół szklanki mleka
ząbek wyciśniętego czosnku, ew. szczypta granulowanego Naleśniki:
jedno jajo szklanka mąki pszennej mleko do uzyskania
konsystencji gęstej śmietany Dodatek: surówa z kiszonej kapusty No więc:
z makreli starannie wyciągamy mięsko, odrzucając oczywiście
skórę, szkielet i ości (jeśli mamy duuuużo czasu - mielimy),
ugotowane ziemniaki miażdżymy na puree, dodajemy mleko i czosnek.
Smażymy naleśniki. Każdy placek smarujemy warstwą ziemniaków i
nakładamy na nią warstwę makreli. Zawijamy w ruloniki albo
kopertę - rzecz gustu. Podajemy od razu, ciepłe, z kiszoną kapustą
albo odstawiamy, by odgrzać sobie w dogodnym momencie w naczyniu
żaroodpornym w piekarniku (W wersji bardziej pracochłonnej
można przed podgrzaniem posypać startym żółtym serkiem)." Marzema Świtała.

2."Naleśniki z nadzieniem z boskiego szpinaku. Przepis na
nadzienie: paczka mrożonego, szpinaku kostka sera Feta, 3 cebule,
mielona gałka muszkatołowa Szpinak rozmrażamy i delikatnie
podgrzewamy, w tak zwanym między czasie drobno kroimy cebulę i
skrzlimy na patelni w odrobinie oleju. Fetę rozdrabniamy. Podsmażoną
cebulkę i Fetę dodajemy do szpinaku i podgrzewamy na średnim
ogniu około 15 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową do smaku.
Zawijamy w naleśniki i wcinamy aż się uszy trzęsą. Odsmażane
smakuję jeszcze lepiej." Jacek

3." ...tuńczyk( w sosie własnym) plus tarty żółty ser plus sól
i biały pieprz i oregano. zawijać farsz w naleśniki tak jak
krokiety, odsmażać na chrupiąco i podawać albo posypane żoltym
serem albo udekorowane świeżym pomidorem".Mechcia

4. "...podsmaż wołowinkę albo wołowinkę z wieprzowinką, wszyćko
mielone, dodaj podsmażoną na złoto cebulkę, podduszone kawałki
papryki, jajeczko, podsmażone pieczarki, dużo przypraw, zawiń
naleśniki, posyp suto żółtym serem, zapiecz i pożeraj". Wkn

5"... Usmaż pieczarki z cebulą... Proste i pyszne..." Joanna

6."... swietnie tez smakuja sery plesniowe zapieczone z roznymi
dodatkami np. ser plesniowy z porami albo z jablkami (tylko
nie wiem, czy wczesniej pokrojone jablka nie sciemnieja)" Justyna

7. "Mięsko wieprzowe (karkówka) mielimy w maszynce do mięsa na
najgrubszej "szajbie" (jak to się mówi poprawnie po polsku ?).
Absolutnie nie bierzemy gotowego mielonego bo - po pierwsze
niezbyt dobre, po drugie za drobno zmielone. Na oliwie
przysmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i pieczarki (ilość pieczarek od
1/3 objętości mięsa do 1/2 - jak kto lubi - kroimy w plasterki i
na pół). Mięso także przysmażamy na osobnej patelni wraz z
kilkoma ząbkami czosnku. Dodajemy pieczarki z cebulką, doprawiamy
solą i dodajemy dużo pieprzu i co kto ma ostrego :) Smażymy dość
cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu,
zwijamy go w rulonik i układamy rządkiem na dużej lekko
natłuszczonej patelni. Polewamy to wszystko bardzo gęstym sosem
pomidorowym ( ja biorę pomidorki pelati (albo pelatti) albo domowy
gęsty przecier z pomidorów "bycze serca", podsmażam na oliwie,
dodaję bazylię, oregano, sól i pieprz, gotuję do zgęstnienia albo
dodaję odrobinę sosu Napoli Knorra (wiem, że się niektórzy
zgorszą, ale to naprawdę dobrze działa jako zagęstnik). Patelnię
przykrywamy pokrywką i dusimy naleśniki w sosie ( no może nie
dusimy, tego sosu nie ma być aż tak dużo) przez kilka minut.
Podajemy gorące.

8. Nalesniki na słodko i szybko: do środka serek waniliowy
Danio. Polewamy jogurtem owocowym i posypujemy posypką czekoladową
albo do środka pokrojony banan lekko muśnięty miodem -
zapiekamy parę minut. Gotowe naleśniki polewamy roztopioną polewą
czekoladową ( taką do ciast - np. Schwartau).

9. Naleśniki z kapustą pekińską ciasto: 3 jajka 400 ml
maślanki sól 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia (spora) Ciasto
mieszamy i smażymy naleśniki (ok. 8 szt). Kapustę pekińską
myjemy i kroimy w drobne paski, cebulę kroimy w kostkę. Dusimy to
wszystko na maśle. Podlewamy śmietanką, doprawiamy solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze jakieś 5 min. Sosik zagęszczamy mąką
(odrobinkę). Dodajemy na koniec cały pęczek posiekanej natki
pietruszki (proporcja na całą kilogramową kapustę). Na każdy naleśnik
wykładamy jarzynkę i zwijamy w rulon. " Herbatka













 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.01 Zowisia
10.01 AgataW
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?