Data: 2007-11-20 12:06:17
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <fhug76$f9a$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
> Krystyna Chiger napisał(a):
> > Gotowanie mleka w zamkniętej puszce zanurzonej w wodzie
> > pozwala uniknąć niepotrzebnej pracy.
>
>
> Ktokolwiek przytomny (i zna podstawy fizyki), nie odważy się
> ogrzewać(gotować!!!) cieczy w zamkniętym naczyniu.
> To jest sprawa bezdyskusyjna.
> Już dawno wymyślono zawór bezpieczeństwa - do zastosowań w
> ciepłownictwie, szybkowarach itp. Nie wiem, czemu tak uparcie ludzie
> szukają nowych okazji do narażania się na znane zagrożenia.
Rozumiem, że uważasz, że znasz podstawy fizyki i jesteś przytomna.
Jednak powtarzane tysięcy razy doświadczenie wielu gospodyń domowych i
nie tylko, potwierdza, że mleko skondensowane ogrzewane w zamkniętej
puszce na łaźni wodnej nie tylko nie wybucha, ale nawet nie nadyma
puszki. Zgadnij, sawantko, dlaczego?
Władysław
|