Data: 2007-11-20 14:34:12
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BBjk <b...@q...pl> writes:
> Spokojnie ugotuj bez dziurkowania, nie wybuchnie.
> Ma ona być cały czas zanurzona w wodzie, ta puszka, a woda lekko wrzeć.
Dobrze jest podlozyc np. drewienko, zeby sie nie stykala bezposrednio
z dnem garnka.
Bo kluczowe jest tutaj, zeby ogrzewanie puszki nastepowalo wylacznie
przez wode z gara! Woda, jak to woda, ma temperature nie wyzsza niz
temperatura wrzenia wody (100 stopni na plazy, wyzej mniej...). Zatem
i mleko nie podgrzeje sie powyzej tej temperatury. A temperatura
wrzenia mleka jest _wyzsza_ niz temperatura wrzenia wody.
Zatem do zadnego wrzenia mleka nie dojdzie i nic nie wybuchnie. cbdo.
Trzeba tylko pilnowac, zeby woda sie nie wygotowala. Bo jak zaczniemy
grzac bez posrednictwa kapieli wodnej, to podgrzejemy do wyzszej
temperatury, mleko zacznie wrzec, no i wtedy....
MJ
|