Data: 2007-11-20 15:25:19
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fhumg1$fge$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Skorupa jaja jest tylko zabezpieczeniem mechanicznym i przepuszcza (w
> odróżnieniu od blachy) parę wodną i inne gazy, poza tym w jaju jest komora
> powietrzna, która do pewnego momentu działa jak membranowy "zawór
> bezpieczeństwa".
Jak raz Władysław ma w tym wątku rację...
Jajko nie wybucha nie z powodów o których napisałaś, tylko dlatego, że jest
zanurzone w wodzie i ogrzewane z zewnątrz. Wystarczy je włożyć do kuchenki
mikrofalowej, i wynik doświadczenia będzie inny.
T. D.
|