Data: 2007-11-20 16:09:26
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: "TMK" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Puszka nie może wybuchnąć-ze jest to zupełnie bezpieczne widać po prostu po
puszce- nie jest ani trochę wybrzuszona.
podchodząc do tego chemicznie i fizycznie
samo zjawisko parowania cieczy nie powoduje wybuchu puszki. dowód puszka w
szawce nie wybucha-chociaż jakies parowanie zachodzi
do wybuchu dochodzi wtedy gdy ciśnienie wewnętrzne rozsadzi puszkę (działa
dokładnie jak granat)
Pytanie czy sa szanse ze możemy doprowadzić zawartość do wrzenia?
Skondensowane mleko słodzone jest emulsją (podobnie jak zwykłe mleko) tylko
faza wodna zawiera skondensowany roztwór cukru)
czysta woda po dodaniu cukru zwiększa znacznie swoją temperarurę wrzenia.
Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia. jeśli jest większe temperatura
wrzenia się obniża.
oczywiście jeśli gotowalibyśmy puszke z wodą w posłodzonej czy osolonej
wodzie - to miałabym duże watpliwosci co do bezpieczeństwa.
Tu ednak w środku jest substancja która wrze przy dużo wyższej temperaturze
a na dodatek się ścina- możliwe ze po prostu jest to jakieś wiązanie
cząsteczek wody. bo zawartość puszki się nie zmienia- ale konsystencja
tak.
|