Data: 2007-11-20 16:24:46
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "TMK" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fhv1ol$khk$1@mx1.internetia.pl...
> No i wcale nie chodzi o gotowanie mlekaw puszce ile miliardów słoików z
> kompotami marynatami itp było gotowanych przez gospodynie domowe w celu
> tzw pasteryzacji ? słoik z zawartoscia po prostu wkłada się do garnak z
> wodą i gotuje niektórzy zostawiają pokrywkę na powietrzu inni dolewają
> wody- ale czy się to rózni od gotowania skondensowanego mleka?
Różni się. Bo przykrywka słoika działa jak zawór zwrotny. Czyli jeśli w
słoiku wystąpi nadciśnienie, to pokrywka się uniesie, a nadmiar wydostanie
się przez szczelinę między uszczelką a szkłem. A po spadku ciśnienia
przykrywka się zassie.
Uwaga: powyższe nie zawsze działa! Kiedyś, po wygotowaniu wody przy
pasteryzacji, słoiczek mi eksplodował.
T. D.
|