Data: 2007-11-20 16:18:57
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> wrote in message
news:fhuuvr$ron$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fhusb1$9o2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Michal Jankowski napisał(a):
> >> Dobrze jest podlozyc np. drewienko, zeby sie nie stykala bezposrednio
> >> z dnem garnka.
> >>
> >> Bo kluczowe jest tutaj, zeby ogrzewanie puszki nastepowalo wylacznie
> >> przez wode z gara! Woda, jak to woda, ma temperature nie wyzsza niz
> >> temperatura wrzenia wody (100 stopni na plazy, wyzej mniej...). Zatem
> >> i mleko nie podgrzeje sie powyzej tej temperatury. A temperatura
> >> wrzenia mleka jest _wyzsza_ niz temperatura wrzenia wody. Zatem do
> >> zadnego wrzenia mleka nie dojdzie i nic nie wybuchnie. cbdo.
> >>
> >> Trzeba tylko pilnowac, zeby woda sie nie wygotowala. Bo jak zaczniemy
> >> grzac bez posrednictwa kapieli wodnej, to podgrzejemy do wyzszej
> >> temperatury, mleko zacznie wrzec, no i wtedy....
> >>
> >> MJ
> >>
> >>
> >
> > O cieple parowania wody oczywiście nie słyszałeś?
> > W 100 st. C następuje parowanie gwałtowne, w całej objętości cieczy, a
już
> > w znacznie niższej temperaturze powstaje spora (objętościowo i
ciśnieniowo
> > w zw. z tym) ilość pary i już wtedy to jest wystarczająco
niebezpieczne.
>
> Nie gniewaj się, ale pomieszałaś pojęcia.
> Przede wszystkim ciepło parowania wody nie ma tu nic do rzeczy - jest to
po
> prostu ilość energii konieczna do zmiany stanu skupienia ustalonej ilości
> wody, z ciekłego w gazowy.
> Jeśli chodzi o parowanie: przede wszystkim gotująca się woda nie jest w
> stanie przekroczyć temperatury 100 st, pomijając niewielkie lokalne
> przegrzania tuż przy dnie. Poniżej tej temperatury woda zawarta w
szczelnie
> zamkniętym naczyniu będzie sobie spokojnie stać.
>
> T. D>
Nie zapominaj, nawet wtemperaturze niższej niż 0°C woda paruje
pobierając ciepło z otoczenia.Proces ten przyspiesza wraz z dostarczaną
energią, wskaźnikiem ilości której jest wzrastająca temperatura.
|