Data: 2007-11-21 04:14:07
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: Maciej Bojko <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 20 Nov 2007 15:49:09 +0100, Ikselka <i...@p...onet.pl>
wrote:
>Michal Jankowski napisał(a):
>> Bo kluczowe jest tutaj, zeby ogrzewanie puszki nastepowalo wylacznie
>> przez wode z gara! Woda, jak to woda, ma temperature nie wyzsza niz
>> temperatura wrzenia wody (100 stopni na plazy, wyzej mniej...). Zatem
>> i mleko nie podgrzeje sie powyzej tej temperatury. A temperatura
>> wrzenia mleka jest _wyzsza_ niz temperatura wrzenia wody.
[...]
>O cieple parowania wody oczywiście nie słyszałeś?
O matko. Przecież woda parując ciepła nie oddaje, tylko przyjmuje, jak
Pan Bóg przykazał...
Ale hipoteza o tym, jakoby na FUW-ie nie słyszeli o cieple parowania
wody, ma swój urok. :D
--
Maciej Bójko
m...@g...com
|