Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.internetia.pl!newsfeed.g
azeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic pieczarki smazone (P)
Date: Mon, 21 Oct 2002 23:13:48 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <ap1qop$3cc$1@news.onet.pl>
References: <ap1g96$12kl$1@foka.acn.pl> <ap1j2i$2b4$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1035234905 3468 213.25.123.147 (21 Oct 2002 21:15:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Oct 2002 21:15:05 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4920.2300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4920.2300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130952
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ap1j2i$2b4$1@news.tpi.pl...
>
> Pokroj, a jak malutkie to nie trzeba albo na pol, usmaz na masle i pod
> zadnym pozorem nie dodawaj soli w trakcie smazenia -bo beda czarne.Solimy
i
> pieprzymy jak juz usmazone.Maja byc dalej bialawe i lekko zrumienione ale
> poljedrne, nie kapciowate:)) Jezeli smazysz wieksza ilosc to lepiej na
> odrobinie oleju i na mocniejszym ogniu, aby szybko wyeliminowac sok, a jak
> prawie gotowe, to dodaj troche masla aby sie roztopilo i zamieszaj calosc
w
> nim .Wylacz gaz i teraz posol i popieprz:))
Wyjęłaś mi to z ust - spod paluszków. Osobiście jak już pieczarki są prawie
usmażone dodaję cebulkę i dalej smażę, a ż pieczarki i cebulka będą
zrumienione. Cebulkę później, bo jeśli pieczarki puszczę złośliwie sok to
można je jeszcze odparować zrumienić, a jak się doda cebulkę to już się nie
da.
Dodam tylko, że jeśli koniecznie potrzebujesz jakieś dodatki, to polecam do
pieczarek natkę pietruszki drobno pokrojoną.
Jeśli chodzi o dodatek śmietany - to można zrobić sos ze śmietaną.
Pieczarki smażysz, dodajesz cebulkę smażysz jeszcze chwilę i zabielasz
śmietaną z odrobina mąki - doskonały do polania makaronu. Do smaku
pieczarki zawsze się doprawia po zdjęciu z ognia - szczególnie solą, bo
pieprz można wcześniej. Ewentualnie papryką można posypać; inne zioła mi nie
pasują.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|