Data: 2010-10-05 20:54:55
Temat: Re: jaka fajna potrawa z dyni
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 5 Oct 2010 22:53:03 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:6o5qhcbiydbt.l02ihtkpewl0$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 05 Oct 2010 21:55:19 +0200, xy napisał(a):
>>
>>> kto ma jakis fajny przepis na potrawe z dyni? widze ostatnio troche
>>> takich na straganach a nigdy w zyciu nie jadlem dyni (pomijajac suszone
>>> pestki upps ;)
>>
>> Dynia pieczona.
>> Wybrać nasiona, pokroić dynię w poręczne trójkąty lub kwadraty, ułożyć
>> miąższem do góry na posmarowanej olejem folii aluminiowej, posypać miąższ
>> dyni cukrem i cynamonem, posmarowac masłem, na to gęsta kwaśna śmietana,
>> posypana cukrem i cynamonem oraz tartym dobrym herbatnikiem.
>> Zapiekać w 160 stopniach tak z pół godziny, tyle żeby herbatnik się nie
>> spalił.
>> Przełożyć na talerzyki, jeść łyżeczką wybierając miąższ do samej skórki.
>> MNIAM :-)
>>
>>> jak sprawdzic, czy kupowana dynia jest dojrzala?
>>
>> W październiku raczej nie ma niedojrzałych :-)
>
> Są. Chyba, że ktoś zakończył obrywając kwiatki na pędzie.
Na rynku nie ma. Na działce to i ja miałam do października zawiązki.
|