Data: 2010-10-06 03:52:55
Temat: Re: jaka fajna potrawa z dyni
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1sfhob8jlkdh0$.1x6ryxbwlhuis$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 5 Oct 2010 22:53:03 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:6o5qhcbiydbt.l02ihtkpewl0$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 05 Oct 2010 21:55:19 +0200, xy napisał(a):
>>>
>>>> kto ma jakis fajny przepis na potrawe z dyni? widze ostatnio troche
>>>> takich na straganach a nigdy w zyciu nie jadlem dyni (pomijajac suszone
>>>> pestki upps ;)
>>>
>>> Dynia pieczona.
>>> Wybrać nasiona, pokroić dynię w poręczne trójkąty lub kwadraty, ułożyć
>>> miąższem do góry na posmarowanej olejem folii aluminiowej, posypać
>>> miąższ
>>> dyni cukrem i cynamonem, posmarowac masłem, na to gęsta kwaśna śmietana,
>>> posypana cukrem i cynamonem oraz tartym dobrym herbatnikiem.
>>> Zapiekać w 160 stopniach tak z pół godziny, tyle żeby herbatnik się nie
>>> spalił.
>>> Przełożyć na talerzyki, jeść łyżeczką wybierając miąższ do samej skórki.
>>> MNIAM :-)
>>>
>>>> jak sprawdzic, czy kupowana dynia jest dojrzala?
>>>
>>> W październiku raczej nie ma niedojrzałych :-)
>>
>> Są. Chyba, że ktoś zakończył obrywając kwiatki na pędzie.
>
> Na rynku nie ma. Na działce to i ja miałam do października zawiązki.
Nie zawiązki - małe dynie o zielonożółtej, miękkiej skórce - dajemy je,
prawie w całości, do lecza z kabaczkami zwykłymi jak i zukino....
|