Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 31 Mar 2015 23:06:49 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaki blender do orzechow ?
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
<146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net> <mfag4f$nbd$1@dont-email.me>
<mfc8cq$mh6$1@node2.news.atman.pl>
<5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mff0dv$ri4$1@node1.news.atman.pl>
In-Reply-To: <mff0dv$ri4$1@node1.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
Message-ID: <551b0c67$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.26.91.29
X-Trace: 1427836007 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8372 83.26.91.29:1525
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363445
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-31 o 22:34, @ pisze:
>
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-03-30 o 21:32, @ pisze:
>>> musze wykluczyc gluten, stad kombinacje z innymi rodzajami
>>> skladnikow niz pszenica czy zyto.
>>
>> Mąka ryżowa, amarantus, zmielone płatki owsiane. Z orzechami
>> ostrożnie, bo przecież też są silnymi alergenami, zwłaszcza arachidy.
>>
>> Ewa
>>
>
> Platki owsiane (tak jak kukurydziane) niestety tez moga zawierac
> gluten, choc ani owies ani kukurydza w naturze go nie maja.
> "Nabieraja" glutenu na tasmach lub w maszynach produkcyjnych, ktore
> nie sa czyszczone przed zmiana "asortymentu".
No ale to ma znaczenie tylko wtedy, kiedy jesteś (lub ktoś w rodzinie)
kompletnym bezglutenowcem (celiakia). W przeciwnym razie te śladowe
ilości zaszkodzić nie powinny.
> Jezeli chodzi o arachidy, to podobno sa to orzechy wlasciwie
> bezwartosciowe. Sam tluszcz, zadnych wartosci.
Hm, zależy dla kogo. Bez wątpienia są dostarczycielem kalorii oraz
walorów smakowych. ;) W każdym razie są silnym alergenem i jeśli podawać
je dziecku, to z umiarem (zwłaszcza jeśli wrażliwe pokarmowo, ale to
pewnie wiesz).
Nie wiem w takim razie, czy dobrze zrozumiałam Twoje pytanie - czy
zależy Ci tylko na pastach, czy na sypkiej masie, czy na tym i na tym.
Jak już pisałam - laskowe "na mąkę" mieliłam kilka razy w zwykłym
malakserze, czyli dość szeroka micha z obrotowym nożem w środku. I
robiłam z tego orzechowe ciasto. :)
Z past tego typu robię tylko pesto, ale tam orzechów (pinii) jest
relatywnie mało, więcej liści. ;)
Ewa
|