Data: 2015-04-02 20:57:38
Temat: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hriajz23bzjf.10bt008a15zet.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 1 Apr 2015 21:41:59 +0200, @ napisał(a):
>
>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>> glutenu.
>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>
> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>
> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>
> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie mogą
> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio wyrosła
> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
> okazuje
> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
> Gluten
> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>
> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu mogą
> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia, po
> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
> odpowiedzi
> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>
> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
> zdiagnozować
> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>
> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych żyje
> aż
> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i to
> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię - w
> USA
> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na produktach
> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma wzrosnąć
> do
> 16 miliardów $).
>
> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego Monash
> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił on
> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
> były
> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu badanych), a
> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
> (negatywny odpowiednik placebo).
>
> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z powodu
> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>
> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich różne
> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad materią i
> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego próbuje
> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>
> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje wystepowanie
objawow somatycznych roznorakich chorob.
Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|