Data: 2015-04-02 23:07:11
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-04-02 o 22:09, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
> W sensie, że wśród owsa łatwiej o obce ziarna zaglutenowanwnych zbóż,
> niż pomiędzy wyraźnie różnymi nasionami kukurydzy, czy nawet gryki?
Nie spotkałam się z tym, żeby przy celiakii pojawiały się obawy o
kukurydzę czy kaszę gryczaną, natomiast co do płatków owsianych często
się takowe pojawiają. Może chodzi o to, że kukurydza (z racji swojej
wielkości) nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać jakiejś pszenicy. Jak jest
z gryką nie mam pojęcia - może nie tak popularna jak reszta, więc nie
poświęca się jej tyle uwagi?
Ewa
|