Data: 2015-04-02 23:43:02
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
>> W sensie, że wśród owsa łatwiej o obce ziarna zaglutenowanwnych zbóż,
>> niż pomiędzy wyraźnie różnymi nasionami kukurydzy, czy nawet gryki?
>
> Nie spotkałam się z tym, żeby przy celiakii pojawiały się obawy o
> kukurydzę czy kaszę gryczaną, natomiast co do płatków owsianych często
> się takowe pojawiają. Może chodzi o to, że kukurydza (z racji swojej
> wielkości) nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać jakiejś pszenicy. Jak jest
> z gryką nie mam pojęcia - może nie tak popularna jak reszta, więc nie
> poświęca się jej tyle uwagi?
Ja się z celiakią bliżej spotkałem dopiero w tym wątku, co chyba dobrze
widać po stopniu mojej ignorancji. Traf chciał, że w tym wątku pojawiły
się również obawy o kaszkę kukurydziana dodana do orzechów w ilościach
tylko nieco większych niż "śladowe". To też skłoniło mnie do rozmyślań
na temat tego, jakąż to wodę z mózgu można robić ludziom, którzy i tak
są mocno doświadczeni przez los. I to wszystko za pieniądze.
--
Jarek
|