Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: jaki blender do orzechow ?
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
<146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net> <mfag4f$nbd$1@dont-email.me>
<mfc8cq$mh6$1@node2.news.atman.pl>
<5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mff0dv$ri4$1@node1.news.atman.pl>
<551b0c67$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 31 Mar 2015 23:28:14 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 33
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1427837293 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2192 77.253.217.116:42570
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363446
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Platki owsiane (tak jak kukurydziane) niestety tez moga zawierac
>> gluten, choc ani owies ani kukurydza w naturze go nie maja.
>> "Nabieraja" glutenu na tasmach lub w maszynach produkcyjnych, ktore
>> nie sa czyszczone przed zmiana "asortymentu".
>
> No ale to ma znaczenie tylko wtedy, kiedy jesteś (lub ktoś w rodzinie)
> kompletnym bezglutenowcem (celiakia). W przeciwnym razie te śladowe
> ilości zaszkodzić nie powinny.
Czy celiaklia oznacza aż taką wrażliwość, że objawy są odczuwalne nawet
po zetknięciu się ze *śladowymi* ilościami glutenu? Nie wiem, nigdy nie
miałem z tym do czynienia, ale w przypadku alergii (na przykład na orzechy
lub cokolwiek innego) tak właśnie jest. Celiaklia, to chyba nie jest typowe
uczulenie, tylko jakiś inny rodzaj braku tolerancji na wybrane białko.
>> Jezeli chodzi o arachidy, to podobno sa to orzechy wlasciwie
>> bezwartosciowe. Sam tluszcz, zadnych wartosci.
>
> Hm, zależy dla kogo. Bez wątpienia są dostarczycielem kalorii oraz
> walorów smakowych. ;)
Ten sposób wartościowania jest mi bardziej bliski od innych. Zwłaszcza
jeśli chodzi o to drugie kryterium.
Jarek
--
Życie jest formą istnienia białka,
ale w kominie coś czasem załka.
Czasem coś świśnie, czasem coś gwiźnie,
coś się pokaże w samej bieliźnie.
|