Data: 2005-11-04 22:24:57
Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> "Gamon'" <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> wrote in message
> news:dkfsrj$m23$2@julia.coi.pw.edu.pl...
>
>>To nie jest kikkoman :)
>
>
> Wsio ryba - miso to miso. A w Japonii to chyba wszystko jest Kikkoman bo to taka
> firma-osmiornica :-)))
>
>
>>Na pewno nic sie nie dodaje? Gosc, ktory mi to przekazal od jednego japanisa, cos
>>mowil, ze jednak sie cosik jeszcze dodaje, ale oni byli obaj po duzej ilosci napoju
>>"sake.z.wodka", wiec chyba sie 'zrozumieli' itp. ;)
>
>
> Nic sie nie dodaje do blyskawicznych zupek Miso, przynajmniej do tych, ktore
> probowalem (zarowno Aka - czerwone miso jak i Shiro - biale miso.) Ale byc moze
masz
> tylko "baze" na zupe Miso, a nie sama zupe blyskawiczna (choc nikt by Ci w
prezencie
> nie dal samej bazy.) Czasami sa pasty, ktore treba pare minut pogotowac ale zwykle
> nie - zalanie wrzatkiem wystarczy. Proba ogniowa jak zwykle - lyzeczka Miso, pare
> lyzke wrzacej wody, szczypior i probowac :-)))
>
Powinno sie dodac Dashi.
Dobrze tez jest miec Wakame.
Ja lubie tez Shiitake.
Wszystko sie powinno dac kupic w sklepach z azjatycka zywnoscia.
Ostatnio kupwalem w Arkadii w DC.
Pozdr.,
Shrek
|