Data: 2005-11-05 02:09:07
Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Mme Kitzmoor <s...@m...nie>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <dkfohf$aqm$2@julia.coi.pw.edu.pl> Gamon' wrote:
> Posiadam droga sprezentowania przez kogos "cos" (pasta czy jak to
> nazwac) do miso soup. I co z tym dalej? Jakis wywar warzywny/miesny i
> wymieszac? Jakie proporcje? Co do tego?
Tradycyjnie to nie wywarem warzywnym się zalewa (co osobiście uważam za
profanację rzędu spaghetti z ketchupem i tartym żółtym serem) a gorącą
wodą. Proporcję - 1 łyżeczka do herbaty na filiżankę wrzątku.
Do tego można położyć makaron gryczany soba lub somen (z braku takowego
mogą być wstążeczki zwykłego makaronu), krążki cebuli (podsmażane lub
nie), wodorosty kombu, pokrojoną w kostkę, gotowaną marchewkę, pędy
bambusa, grzybki shitake lub mun, kilka kropel sake, wasabi, imbir,
shiso, prażony sezam, świeżą pietruszkę - wedle upodobań. Polecam
również poszukać w delikatesach sypkich japońskich przypraw, tzw.
zestawów, gdzie w środku i sezam i paski nori i zioła różnorakie są.
Jeszcze do smaku możesz oleju sezamowego dodać.
Tyle jeśli chodzi o tradycję misoshiru. Ponadto osobiście praktykuję
dodawanie pasty miso do zup, sosów, zapiekanek, smażonego ryżu i
makaronu, etc, zwłaszcza jak ma wyjść orientalnie.
--
Mądrość radiowa:
P: Jak uniknąć ptasiej grypy?
O: Po kontakcie z ptakiem należy umyć ręce.
|