Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "euro" <f...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jedzonko dla studenta...
Date: Wed, 12 Nov 2003 17:29:03 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 53
Message-ID: <botn4i$h3i$1@inews.gazeta.pl>
References: <bot7gr$7ak$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: betel.media4.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1068654546 17522 62.233.250.46 (12 Nov 2003 16:29:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Nov 2003 16:29:06 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: ferdek07
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179107
Ukryj nagłówki
> Szukam pomyslu na cos szybkiego i taniego co nie jest jajecznica albo
> parowka... Bede wdzieczna za podsuniecie mi pomyslow.
To ze student nie musi jesc zle dowodza moje potrawy. Mam dla Ciebie 2
tanie, szybkie i smaczne dania wloskie.
1) Makaraon z czosnkiem i slodka papryka (przepis serwuje sie placowkach
agroturystycznych we Wloszech)
Skladniki:
-makaron do spaghetti
-kilka zabkow czosnku (ja preferuje duzo czosnku)
-slodka papryka zmielona w torebeczce
Makaronik do spaghetti gotujemy, oczywiscie jak kto woli albo bardziej
zagotowany albo mniej. Po zagotowaniu makaronu czy tez juz pod koniec jego
gotowania na patelnie dodajemy oliwy. Po jej rozgrzaniu dodajemy posiekanego
drobniutko czosnku. Niech to sie podsmazy troszeczke nasza patelnia powinna
wydobyc wspanialy zapach czosnku. Uwaga nie dopuscic do tego aby czosnek
wygladal na podsmazony czyli czarnawy aczkolwiek i tak dalo by sie to zjesc.
Nastepnie odcedzony makaron dodajemy na patelnie z czosnkiem. Nalezy
zmieszac ten makaron razem z czosnkiem tak aby go wchlonal. Do tego dodaje
sie wspomnianej zmielonej papryk i to w dosyc duzych ilosciach (5-8
lyzeczek) tak aby potrawa stala sie czerwona i zmienila barwe. Mocno to
wymieszac. Sugerowalbym dodawac odpowiednia ilosc makaronu to znaczy nie
moze go byc za duzo zeby czosnek zadzialal.
Do tego polecam zetrzec marchewke i dodac do salaty, ladnie wymieszac,
przyprawic i mamy salatke obok potrawy. Koszt gwarantowane < 4 PLN.
2) Makaron albo ziemniaczki z tunczykiem
Skladniki
- makaron rurki (penne). W zaleznosci na ile porcji; jak to ma byc dla
jednej osoby to odmiezasz sobie po prostu wsypujac na talez. W
przeciwienstwie do spaghetti ladnie da sie to odmiezyc.
- tuczyk w puszce. Puszeczka nie duza cos ala krem NIVEA :) Nie kupywalem
jeszce tego u nas ale nie powinien byc drogie.
Makaron albo ziemniaczki gotujesz i dodajesz tunczyka z puszeczki po
uprzednim pozbyciu sie z niego oleju. Mozna sporzadzic salatke tak jak w
przepisie obok.
Zycze smacznego !
euro
|