Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.ipartners.pl!not-for-m
ail
From: "gosmo" <t...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kEczAp
Date: Tue, 12 Jun 2012 08:43:54 +0200
Organization: GTS Energis
Lines: 26
Message-ID: <jr6oes$6ju$1@news2.ipartners.pl>
References: <jr2uon$qsm$1@node2.news.atman.pl> <jr435p$lst$1@inews.gazeta.pl>
<4fd6328a$0$1317$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.0.167.4
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1339483420 6782 194.0.167.4 (12 Jun 2012 06:43:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2012 06:43:40 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346610
Ukryj nagłówki
Użytkownik "jerzy.n" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4fd6328a$0$1317$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:jr435p$lst$1@inews.gazeta.pl...
>> "lamia" <l...@p...pl> napisał w wiadomości
>> news:jr2uon$qsm$1@node2.news.atman.pl...
>>> Toteż zastanawia mnie, jakim cudem ( - cudem chemii oczywiście)
>>> rozpoczęty ketchup mógł stać ROK i nie mieć żandych znaków mieszkańców
>>> czy zpesucia (i pięknie pachnieć - jak świeżutki).
>> Podobnie jak powidła śliwkowe mojej mamy.
>> O kapuście kiszonej nie wspominając.
>> Ileż tam musi być chemii ...
> No niech sie psują i pleśnieją, bo jesli sie nie psują to właśnie
> dlatego ze są pełne chemi.Kiedyś bez problemu mleko postawione w saganku
> przetwarzało sie w siadle mleko nastepnego dnia. Niech mi ktos teraz to
> powtórzy :-))
To zupełnie inna historia. Mleko w procesie pasteryzacji/UHT traci bakterie
mlekowe które powodują jego zsiadanie, ale jak wieczorem dasz do takiego
mleka np. Trilac (lek osłonowy zawierający bakterie mlekowe) i potrzymasz je
w cieple to następnego masz piękne zsiadłe ;) W przypadku ketchupu, o tym
już była mowa, zawiera ocet, który jest konserwantem. Z powidłami też inna
historia, przecież były pasteryzowane i są szczelnie zamknięte, więc
bakterie wybite i nie ma możliwości dostania się grzybków/pleśni/bakterii z
zewnątrz.
|