Data: 2012-06-12 07:34:48
Temat: Re: kEczAp
Od: "Nixe" <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"gosmo" <t...@m...pl> napisał w wiadomości
news:jr6oes$6ju$1@news2.ipartners.pl...
> To zupełnie inna historia. Mleko w procesie pasteryzacji/UHT traci
> bakterie mlekowe które powodują jego zsiadanie,
No nie, ale chyba XL nie miała na myśli nastawiania mleka UHT na zsiadłe.
O taki brak elementarnej wiedzy jej nie podejrzewam.
> Z powidłami też inna historia, przecież były pasteryzowane i są szczelnie
> zamknięte, więc bakterie wybite i nie ma możliwości dostania się
> grzybków/pleśni/bakterii z zewnątrz.
Jasne, że jak się będzie jadło łyżeczką prosto ze słoika, to się w końcu
zepsują. Ale otwierane i zamykane ponownie niekoniecznie.
To samo z kapustą kiszoną czy ogórkami. Dawniej przecież (ale i teraz też
się to praktykuje) kisiło się jesienią w beczkach na całą zimę i wiosnę,
brało się po trochu z tych beczek co jakiś czas - czy komuś się kapusta czy
ogórki zepsuły przez ten kilka miesięcy? Nie sądzę.
N.
|