Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kEczAp
Date: Tue, 12 Jun 2012 16:57:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <jr7lch$j8l$1@inews.gazeta.pl>
References: <jr2uon$qsm$1@node2.news.atman.pl> <jr435p$lst$1@inews.gazeta.pl>
<fpiwcfideaab$.1jibc6w4lu7u0.dlg@40tude.net>
<jr5bkv$6hn$1@usenet.news.interia.pl>
<1s0v6puykywsj$.twe7tkgluie1.dlg@40tude.net>
<s...@k...domain>
NNTP-Posting-Host: 89-72-97-230.dynamic.chello.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339513041 19733 89.72.97.230 (12 Jun 2012 14:57:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Jun 2012 14:57:21 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-User: ktabaczynski
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346635
Ukryj nagłówki
Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrnjtdm0r.bgn.tomjas@krusty.domain...
> On Mon, 11 Jun 2012 20:38:53 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Mon, 11 Jun 2012 19:59:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:fpiwcfideaab$.1jibc6w4lu7u0.dlg@40tude.net...
>>>>> Ileż tam musi być chemii ...
>>>>>
>>>>
>>>> Chcesz powiedzieć, że NAPOCZĘTE powidła czy kapusta się nie psują? -
>>>> ojjj....
>>
>>> No niech sie psują i pleśnieją,
>>
>> Moje tam (powidła, przeciery i wszystko inne) pleśnieją aż miło, o ile
>> postoją napoczęte=otwarte dłuższy czas i nie będę tu wstawiać gadek o
>> niepsuciu się, bo MA się psuć i tyle.
>>
>>> bo jesli sie nie psują to właśnie dlatego ze
>>> są pełne chemi.
>>
>> Np Żelfixu. Niektórzy robią powidła na tym, o zgrozo.
>> Nie powiem, do niskosłodzonego dżemu używam. No ale powidła to już insza
>> inszość przecież.
>>
>>> Kiedyś bez problemu mleko postawione w saganku przetwarzało
>>> sie w siadle mleko nastepnego dnia. Niech mi ktos teraz to powtórzy :-))
>>
>> Prawie nikt na wsi już mleka nie przetwarza, ba, mleko (=krowy) w mało
>> którym gospodarstwie indywidualnym można zoczyć, więc odpowiednie
>> bakterie
>> już w naszym ekosystemie prawie już zanikły jak w innych rejonach świata
>> lata temu (mleko np w RPA np za cholerę nie ukisło, tylko się psuło -
>> osobiste traumatyczne doświadczenie stęsknionego za zsiadłym Teścia z
>> pobytu lata temu w RPA), w powietrzu już sobie u nas nie fruwają jak
>> niegdyś
>
> A to dobre:) Ogórki też Ci się nie kiszą, bo nie "fruwają" już bakterie?
> Do ogórków też dodajesz kultury bakterii?
Mleko świeże zawiera bakterie powodujące jego kwaśnienie.
Jak mleko się nie zsiada, to znaczy, że jest przetworzone
i stosowne bakterie zostały cześciowo lub nawet całkowicie
zabite.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|