Data: 2012-06-12 14:57:18
Temat: Re: kEczAp
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrnjtdm0r.bgn.tomjas@krusty.domain...
> On Mon, 11 Jun 2012 20:38:53 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Mon, 11 Jun 2012 19:59:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:fpiwcfideaab$.1jibc6w4lu7u0.dlg@40tude.net...
>>>>> Ileż tam musi być chemii ...
>>>>>
>>>>
>>>> Chcesz powiedzieć, że NAPOCZĘTE powidła czy kapusta się nie psują? -
>>>> ojjj....
>>
>>> No niech sie psują i pleśnieją,
>>
>> Moje tam (powidła, przeciery i wszystko inne) pleśnieją aż miło, o ile
>> postoją napoczęte=otwarte dłuższy czas i nie będę tu wstawiać gadek o
>> niepsuciu się, bo MA się psuć i tyle.
>>
>>> bo jesli sie nie psują to właśnie dlatego ze
>>> są pełne chemi.
>>
>> Np Żelfixu. Niektórzy robią powidła na tym, o zgrozo.
>> Nie powiem, do niskosłodzonego dżemu używam. No ale powidła to już insza
>> inszość przecież.
>>
>>> Kiedyś bez problemu mleko postawione w saganku przetwarzało
>>> sie w siadle mleko nastepnego dnia. Niech mi ktos teraz to powtórzy :-))
>>
>> Prawie nikt na wsi już mleka nie przetwarza, ba, mleko (=krowy) w mało
>> którym gospodarstwie indywidualnym można zoczyć, więc odpowiednie
>> bakterie
>> już w naszym ekosystemie prawie już zanikły jak w innych rejonach świata
>> lata temu (mleko np w RPA np za cholerę nie ukisło, tylko się psuło -
>> osobiste traumatyczne doświadczenie stęsknionego za zsiadłym Teścia z
>> pobytu lata temu w RPA), w powietrzu już sobie u nas nie fruwają jak
>> niegdyś
>
> A to dobre:) Ogórki też Ci się nie kiszą, bo nie "fruwają" już bakterie?
> Do ogórków też dodajesz kultury bakterii?
Mleko świeże zawiera bakterie powodujące jego kwaśnienie.
Jak mleko się nie zsiada, to znaczy, że jest przetworzone
i stosowne bakterie zostały cześciowo lub nawet całkowicie
zabite.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|