Data: 2006-07-19 08:31:34
Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"batory" <b...@p...beztego.onet.pl> wrote in message
news:e9kq8g$ja6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>>
> Skoro nie wiesz tak podstawowej rzeczy, to znaczy, że jesteś początkująca.
> A ja mam dobre serce, więc Ci napiszę szczegółowo krok po kroku.
> 1. Kapustę szatkujemy jak kto lubi, grubiej albo cieniej
> 2. Do kapusty dodajemy 2 cebule pokrojone w piórka (2 cebule na główkę
> kapusty).
> 3. Mieszamy to razem, posypujemy garścią soli, mieszamy starannie rękami i
> rozrzucamy na czymś (można na stolnicy, ja rozrzucam na stole pokrytym
> ceratą) na dość luźną i szeroką kupkę.
> 4. I niech sobie tak poleży aż przywiędnie i puści nieco soku (pół godziny
> do godziny).
> 5. Jak już przywiędło to bierzemy rękami ile nam się w garściach zmieści i
> wyciskamy sok (sok wyrzucamy)
> 6. Kładziemy go gara i podlewamy wodą - wody tyle, żeby sięgnęła do połowy
> kapusty.
> 7. Przykrywamy i gotujemy do miękości od czasu do czasu mieszając (im
> starsza kapusta tym dłużej, z młodą trzeba uważać, żeby jej nie
> rozgotować)
> 8. Robimy zasmażkę, w wersji lux na świeżo stopionej słonince (ze
> skwarkami), w wersji niby zdrowszej na oleju (na tę ilość trzeba ok 1/3
> kubka oleju) - zasmażka ma być biała, czyli aby tylko się mąka połączyła z
> tłuszczem - na tę ilość dwie czubate łyżki mąki.
> 9. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy.
> 10. Przyprawiamy octem (2 łyżki) i cukrem (jak kto lubi 2-4 łyżki)
> I już. Najlepsza jest następnego dnia.
> Ja ją zjadam na ciepło do mięsa albo na zimno położoną na chlebie.
> Acha, na samym końcu można dać pęczek posiekanego koperku, ale to raczej
> do młodej
> Pozdrawiam - Agnieszka
Tylko po co to solenie i wyciskanie witamin? Tak się przygotowuje kapustę na
surówkę, ze śmietaną lub majonezem, lub z octem i olejem. I ten cukier, w
cebuli jest dużo cukru!
Gotuje się w otwartym garnku - kapustne niezbyt ałdnie na początku gotowania
pachną. A reszta to już taka sama.
|