Data: 2006-07-19 08:22:12
Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>
Skoro nie wiesz tak podstawowej rzeczy, to znaczy, że jesteś początkująca. A
ja mam dobre serce, więc Ci napiszę szczegółowo krok po kroku.
1. Kapustę szatkujemy jak kto lubi, grubiej albo cieniej
2. Do kapusty dodajemy 2 cebule pokrojone w piórka (2 cebule na główkę
kapusty).
3. Mieszamy to razem, posypujemy garścią soli, mieszamy starannie rękami i
rozrzucamy na czymś (można na stolnicy, ja rozrzucam na stole pokrytym
ceratą) na dość luźną i szeroką kupkę.
4. I niech sobie tak poleży aż przywiędnie i puści nieco soku (pół godziny
do godziny).
5. Jak już przywiędło to bierzemy rękami ile nam się w garściach zmieści i
wyciskamy sok (sok wyrzucamy)
6. Kładziemy go gara i podlewamy wodą - wody tyle, żeby sięgnęła do połowy
kapusty.
7. Przykrywamy i gotujemy do miękości od czasu do czasu mieszając (im
starsza kapusta tym dłużej, z młodą trzeba uważać, żeby jej nie rozgotować)
8. Robimy zasmażkę, w wersji lux na świeżo stopionej słonince (ze
skwarkami), w wersji niby zdrowszej na oleju (na tę ilość trzeba ok 1/3
kubka oleju) - zasmażka ma być biała, czyli aby tylko się mąka połączyła z
tłuszczem - na tę ilość dwie czubate łyżki mąki.
9. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy.
10. Przyprawiamy octem (2 łyżki) i cukrem (jak kto lubi 2-4 łyżki)
I już. Najlepsza jest następnego dnia.
Ja ją zjadam na ciepło do mięsa albo na zimno położoną na chlebie.
Acha, na samym końcu można dać pęczek posiekanego koperku, ale to raczej do
młodej
Pozdrawiam - Agnieszka
|