Data: 2003-08-20 09:12:53
Temat: Re: kardamon ???
Od: "Antoś" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:3F433966.2A1E3EC2@rzeczpospolita.pl...
>
>
>
> dzieki za wszystkie wskazowki, a nie wiesz moze jeszcze do czego sie uzywa
> tego czarnego, bo jesli dobrze cie zrozumialem do kur i baranow uzywasz
> zielonego ???
I tutaj zabiłeś mi ćwieka :) W jednym z przepisów przeczytałam, że można
zamiennie użyć albo kardamonu czarnego, albo zielonego. Ten, który kupiłam
już w zmielonej postaci w sklepie z przyprawami, ma kolor "imbirowaty"
(wszystko by się zgadzało, bo z takiej rodziny pochodzi), ale mogę się tylko
domyślać, który to z nich. Moim zdaniem, zielony...
A to przepis, o którym wspominałam, na
aromatyczny pilav z Bhopalu - Bhopali Matar Gajar Pullao:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=637
Ania
|