Data: 2000-03-30 07:57:43
Temat: Re: kasza
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia wrote:
>
> Jak prawidlowo (bez zadnych strat w wartosciach odzywczych) "ugotowac"
> kasze gryczana? Tak, zeby po przygotowaniu byla sypka, nie plajtowata.
>
Nie wiem czy prawidłowo i czy bez strat - ja robię tak:
Biorę gar o dużej pojemności cieplnej (grube dno)
gotuję kaszę z jak najmniejszą ilością wody (żeby się nie przypaliło)
Jak zaczyna się robić miękka - odstawiam z ognia, przykrywam, owijam
ręcznikami, chowam pomiędzy poduszki lub stertę ciuchów do prasowania
(zależy co mam pod ręką :) i zostawiam na ok. 1 godz.
Jest mięciutka i sypka - niestety, moment zdjęcia z ognia musisz ustalic
doświadczalnie.
sadyl
|