From: "Ania Malazewska" <a...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <7...@n...onet.pl>
Subject: Re: kawa po irlandzku, pomocy!!!
Date: Sun, 9 Dec 2001 17:49:40 +0100
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: p30-dialup.el-4100100.acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: p30-dialup.el-4100100.acn.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1007916798 p30-dialup.el-4100100.acn.pl (9 Dec 2001 17:53:18
+0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86582
Ukryj nagłówki
Hej!
Pracujac niegdys w restauracji francuskiej mialam okazje nauczyc sie i potem
nie raz robic kawe po irlandzku.
Wkladalo sie 3 kostki cukru do kieliszka nieco wiekszego niz do bialego
wina, do polowy kieliszka zalewalo sie cukier whiskey a nastepnie przy
uzyciu ekspresu cisnieniowego, (a dokladnie takiego wyrzutnika pary ktorego
koncowke umieszczalo sie w kieliszu) podgrzewalo sie alkohol do czasu az
cukier nie ulegl rozpuszczeniu. Potem wlewalo sie dzbanuszkiem zaparzona
kawe espresso a na koniec dodawalo sie smietane. Robilismy to zwykle
delikatnie przy pomocy mocno zgietej lyzeczki aby smietana pozostala na
wierzchu. Byla to zwykla smietana kremowa z tym ze przed dodaniem do
przygotowywanej kawy mocno wstrzasalo sie ja w butelce.
Przewaznie sie udawalo i trzy warstwy czyli whiskey, kawa i smietana nie
mieszaly sie (przed podaniem klientom)
Polecam i pozdrawiam
Ania Małażewska
Użytkownik <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...
> Chcialam zrobic kawe po irlandzu ale niestety mam problem z tym zeby
wlewana
> smietana utzrymala sie na wierzchu, opada na dno i miesza sie z calym
napojem.
> Moze ktos wie jaki rodzaj smietany powinnam uzyc zeby pozbyc sie tego
efektu.
> Bita smietana odpada, bo podobno prawdziwa kawa po irlandzku jest ze
zwyklej
> smietany, tylko cala sztuka polega na odpowiednim doborze rodzaju smietany
i
> umiejetnym jej wlaniu do kieliszka (to juz opanowalam)
> Prosze o pomoc!!!
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|