Data: 2001-12-09 16:49:40
Temat: Re: kawa po irlandzku, pomocy!!!
Od: "Ania Malazewska" <a...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej!
Pracujac niegdys w restauracji francuskiej mialam okazje nauczyc sie i potem
nie raz robic kawe po irlandzku.
Wkladalo sie 3 kostki cukru do kieliszka nieco wiekszego niz do bialego
wina, do polowy kieliszka zalewalo sie cukier whiskey a nastepnie przy
uzyciu ekspresu cisnieniowego, (a dokladnie takiego wyrzutnika pary ktorego
koncowke umieszczalo sie w kieliszu) podgrzewalo sie alkohol do czasu az
cukier nie ulegl rozpuszczeniu. Potem wlewalo sie dzbanuszkiem zaparzona
kawe espresso a na koniec dodawalo sie smietane. Robilismy to zwykle
delikatnie przy pomocy mocno zgietej lyzeczki aby smietana pozostala na
wierzchu. Byla to zwykla smietana kremowa z tym ze przed dodaniem do
przygotowywanej kawy mocno wstrzasalo sie ja w butelce.
Przewaznie sie udawalo i trzy warstwy czyli whiskey, kawa i smietana nie
mieszaly sie (przed podaniem klientom)
Polecam i pozdrawiam
Ania Małażewska
Użytkownik <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...
> Chcialam zrobic kawe po irlandzu ale niestety mam problem z tym zeby
wlewana
> smietana utzrymala sie na wierzchu, opada na dno i miesza sie z calym
napojem.
> Moze ktos wie jaki rodzaj smietany powinnam uzyc zeby pozbyc sie tego
efektu.
> Bita smietana odpada, bo podobno prawdziwa kawa po irlandzku jest ze
zwyklej
> smietany, tylko cala sztuka polega na odpowiednim doborze rodzaju smietany
i
> umiejetnym jej wlaniu do kieliszka (to juz opanowalam)
> Prosze o pomoc!!!
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|