Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kawa po staropolsku
Date: Tue, 14 Aug 2007 05:42:05 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <f9r89i$npe$1@inews.gazeta.pl>
References: <f9meva$3km$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: abmm174.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1187062902 24366 83.7.232.174 (14 Aug 2007 03:41:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Aug 2007 03:41:42 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 000765-1, 2007-08-13), Outbound message
In-Reply-To: <f9meva$3km$1@news.interia.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300479
Ukryj nagłówki
Stalker pisze:
> Tak sobie siedzę, piję kawusię i próbuję walczyć z polskim wynalazkiem:
> "kawą sypanką", czy jak to mówią "z fusami"
"Zainspirowana" Twoim wątkiem sięgam jeszcze do x. Jędrzeja Kitowicza*),
który opisuje kuchnie "stanów rozmaitych", a tu polskie śniadanie (kawa
zastąpiła tradycyjną wcześniej piwną polewkę):
"...gdy już kawa weszła w zwyczaj, rzemieślnik kupił kawy już palonej i
mielonej w sklepie korzennym za sześć groszy, cukru lodowatego za drugie
sześć groszy, mleka pół garnca za trzecie sześć groszy; w tym mleku
ugotował ową trochę kawy, dał każdemu po kawałku cukru lodowatego, przez
który w zęby wzięty pili ową kawę, po każdym łyku przejadając chleba z
masłem cienkie kromki. I takim sposobem odbył śniadanie swoje, żony,
dzieci, czeladzi, do kilku osób, czasem do ośmiu, dziewięciu, straciwszy
mało więcej na wszystkie osoby, jak przedtem na jedną i najwyżej dwoje".
Na marginesie: "cukier lodowaty" był znacznie tańszy od zagranicznego,
importowanego cukru trzcinowego, sprzedawanego w "głowach". Ten był tak
cenny, że w 1784 r. wręczył jego głowę w upominku Stanisławowi Augustowi
kahał żydowski z Kobrynia. Z tamtych czasów zachowało się przysłowie:
"Król wielki pan, a cukru łyżkami nie jada". Stąd pospolity do kawy
lukier lodowaty, a nie trzcinowy, używany głównie na dworach magnackich.
__________
*)polecam w takiej wersji, kto nie zna drukowanej, a ciekaw "opisu
obyczajów":
http://univ.gda.pl/~literat/kitowic/index.htm#spis
--
BBjk
|