Data: 2000-04-17 11:23:47
Temat: Re: kiszenie - co to właściwie jest?
Od: "Adaś Jezierski" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@i...waw.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...nask.pl...
> On Mon, 17 Apr 2000 10:31:07 +0200, "Adaś Jezierski"
> <j...@i...pl> wrote:
>
> A co do lisci czosnkowych - obawiam sie ze beda trudne do kiszenia,
> czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych srodkow
> bakteriostatycznych - jego sile niszczenia drobnousrojow mozna
> porownywac z najsilniejszymi sulfamidami, niewiele ustepuje
> antybiotykom... Tak wiec przy duzej zawartosci czosnku wszelakie
> procesy fermentacyjne moga miec niejakie problemy - jesli juz to
> wlasnie dodatek duzej ilosci wodnistego produktu roslinnego o sporej
> zawartosci cukru (jak ogorki wlasnie) moze proces ulatwic. Same liscie
> czosnku - obawiam sie ze moga nie chciec sie zakisic.
>
> --
> Darek
Czy w takim razie jest inny sposób takiej " konserwacji" aby produkt -
liscie czosnku - nadawaly sie pozniej do bezposredniego jedzenia?
|