Data: 2005-08-16 13:47:35
Temat: Re: kiszone śliwki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Emek napisał:
> Pytanie pomocnicze: zalewę do ogórków kiszonych robię z wody gorącej
> (wrzątek) i soli. Czy również dodaję sól???
Jasne, niezbędna jest. Na 3 l. wody daj 6 dag soli, 6 dag cukru i trochę
mąki albo kawałek skórki chleba razowego. 2-3 dni niech stoją w temp.
pokojowej, później trzymaj w chłodzie (w piwnicy, nie w lodówce ;) )
Ze śliwek oderwij ogonki, pestki mają zostać.
Dla ułatwienia: zalewę przygotuj w ilości połowy wagi śliwek (np. 3 kg
śliwek, 1,5 l zalewy). Możesz dodac kilka goździków, wskazane, lecz
niekonieczne.
--
pa, BBjk. Daj znać, jakie Effekty :)
|