Data: 2006-03-14 13:43:22
Temat: Re: klarowane masło
Od: "Misiek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dv6h2i$lah$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "gsk" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:dv6dv0$go4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Jak się robi masło, zeby sie nie przypalało przy smażeniu. Ja zbieram
> > "pierzynkę", która się na nim tworzy zaraz po roztopieniu, ale może są
> > jakieś łatwiejsze sposoby, bo czasami nie uda mi się tego dokładnie
> zebrac,
> > szczególnie jak masła jest mało.
>
> Nie znam łatwiejszego sposobu, może jest, ja tam nie wiem. Po prostu w
dużym
> rondlu lub garnuszku rozgrzać masło, krótko zagotować, a następnie zdjąć
> pianę łyżką cedzakową. Może by wyszło z przecedzeniem przez gazę, ale
wątpię
> czy to się opłaca - choć może to jest myśl.....muszę spróbować kiedyś:P.
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
Obawiam sie ze za duzo masla w gaze wsiaknie
Wydaje mi sie (choc nie robilem tego nigdy w zyciu) ze wlasnie z lyzka
cedzakowa jest najlepszy sposob
|