Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individua
l.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisu
Date: Mon, 16 May 2005 11:12:36 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 33
Message-ID: <1991115469$20050516111238@ewcia.kloups>
References: <d69mh3$cg2$1@opal.futuro.pl>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-15
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net WgTbFR19DP5tNK1wEHyY5wLBzJ+91xit8gFs+KynoP95wgCd+M
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <d69mh3$cg2$1@opal.futuro.pl>
X-Comment-To: Kalina
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239532
Ukryj nagłówki
Le lundi 16 mai 2005 ? 10:44:14, dans <d69mh3$cg2$1@opal.futuro.pl> vous écriviez :
> dzie? dobry,
> poszukuj? przepisu na konfitur? z cebuli podawan? we Francji do g?sich
> w?tróbek. Znalaz?am tylko jeden przepis na konfitur y czerwonej cebuli y
> sokiem y porzeczek... ale to nie to samo.
Podstawowa wersja jest b. prosta : smazysz powolutku drobno pocieta
cebule w niewielkiej ilosci masla / oliwy (co kto woli), kiedy jest
usmazona na jasno- / ciemnobrazowo (co kto woli) dodajesz troche cukru
i octu winnego i dalej dusisz 10 min. Mozesz dodac dodatki aromatyczne
jekie chcesz (tymianek, koncentrat, troche wina albo koniaku, miod
zamiast cukru...).
Osobiscie niczego nie dodaje (cebula po ududzeniu jest slodka sama z
siebie), ale "rozpedzam" pokrojona cebule w mikrofalowce a pozniej
tylko lekko podduszam (poniewaz nie lubie cebuli przypalonej w tej
konfiturze).
Tutaj link do pliku z kompilacja rozmaitych przepisow (cebula,
szalotka, czosnek i ich kombinacje), po fr. :
http://faqfrc.free.fr/compil/oignons/oignons.htm
Ewcia
--
Niesz
|