Data: 2005-05-16 09:12:36
Temat: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisu
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le lundi 16 mai 2005 ? 10:44:14, dans <d69mh3$cg2$1@opal.futuro.pl> vous écriviez :
> dzie? dobry,
> poszukuj? przepisu na konfitur? z cebuli podawan? we Francji do g?sich
> w?tróbek. Znalaz?am tylko jeden przepis na konfitur y czerwonej cebuli y
> sokiem y porzeczek... ale to nie to samo.
Podstawowa wersja jest b. prosta : smazysz powolutku drobno pocieta
cebule w niewielkiej ilosci masla / oliwy (co kto woli), kiedy jest
usmazona na jasno- / ciemnobrazowo (co kto woli) dodajesz troche cukru
i octu winnego i dalej dusisz 10 min. Mozesz dodac dodatki aromatyczne
jekie chcesz (tymianek, koncentrat, troche wina albo koniaku, miod
zamiast cukru...).
Osobiscie niczego nie dodaje (cebula po ududzeniu jest slodka sama z
siebie), ale "rozpedzam" pokrojona cebule w mikrofalowce a pozniej
tylko lekko podduszam (poniewaz nie lubie cebuli przypalonej w tej
konfiturze).
Tutaj link do pliku z kompilacja rozmaitych przepisow (cebula,
szalotka, czosnek i ich kombinacje), po fr. :
http://faqfrc.free.fr/compil/oignons/oignons.htm
Ewcia
--
Niesz
|