Data: 2007-12-19 17:48:09
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakow
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"@nn" <a...@g...pl> wrote in message
news:fkbl0t$5ik$1@inews.gazeta.pl...
> Misiek pisze:
>>> Znacznie lepsze byłyby krokiety do czystego barszczu czerwonego - można
>>> ugotować dolewając do tęgiegio rosołu koncentrat buraczany z Jasła -
>>> jeżeli
>>> się nie popsuli - jest fantastyczny.
>>>
>>
>> Baaaaaaaaaaardzo wigiline danie
>> a przede wszystkim straszliwie postne (tęgi rosol) ...
>>
>
> A dlaczego barszcz miałby być postny?
> Ania
Ależ może być - bulion warzywny.
Barszcz gotowałem na duzej ilości buraków, dwie duże cebule, marchew
pietruszka, kawałek selera, por, dwa ząbki czosnku, dwa-trzy grzybki, liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz, nie był odcedzany - naciągał stojąc na
warzywach. Zakwaszany octem. Nie słodzony cukrem - warzywa dawały dużo
cukru, zwłaszcza cebula. Kto lubi - jajka na twardo na talerz.
Dla mięsożerców:
Najlepsza wołowina, ale wieprzowina też może być - wtedy porcje żeberek
Boczek wędzony (dobry - domowy) w kostkę dodany do gotowania, bez smażenia.
|