Data: 2005-09-02 20:39:19
Temat: Re: kotlety schabowe
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le vendredi 2 septembre 2005 ? 22:32:58, dans <dfacoc$nq3$1@atlantis.news.tpi.pl>
vous écriviez :
>> A?, sprawdzi?am co to jest kotlet: http://tinyurl.com/7hvmd i nie ma
>> tam ani s?owa o tym, ?e koae jest warunkiem tego by 'kotlet' by?
>> kotletem :))
> Zacytuje:
> Kotlet:
> 1. Bity plat miesa z kostka zebrowa, z wieprzowiny, cieleciny, baraniny albo
> z jelenia lub sarny, zwykle panierowany i usmazony.
> 2. Bity plat miesa z innych czesci (karkowka, udziec, biodrowka lub frykando
> cielece albo udziec barani) opanierowany i usmazony.
> 3.Mielone lub siekane mieso uformowane w plaski owalny ksztalt, opanierowane
> i usmazone.
> 4. Mielone warzywa........opanierowane i usmazone
> koniec cytatu.
> Stad wynika ze wszystko co panierowane to kotlet, ale ze schabu kotletem
> jest mieso z kostka,.
Problem polega na tym ze polskie slowo "kotlet" pochodzi od
francuskiego "côtelette" ktore oznacza mieso z kostka wlasnie : mieso
bez kostki to "escalope".
Polska tendencja lingwistyczna aktualnie to : i mieso z kostka i bez
jest zwane kotletem. Eskalopka zanika, w polszczyznie przynajmniej.
Life is brutal.
Ewcia
--
Niesz
|