Data: 2005-09-02 20:41:01
Temat: Re: kotlety schabowe
Od: "turecky " <t...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
@nn <jurek@post> napisał(a):
> Aż, sprawdziłam co to jest kotlet: http://tinyurl.com/7hvmd i nie ma
> tam ani słowa o tym, że ko�ć jest warunkiem tego by 'kotlet' był
> kotletem :))
> Rozumiem, ze niektórzy ludzie robiš schabowe z kostkš, ale sš też tacy,
> którzy robiš je bez (ko�ci).
> Ania
Według PWN: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=26274
«potrawa otrzymywana głównie z mięsa (bitego lub mielonego), rzadziej z ryb,
jaj, ziemniaków; smażona na tłuszczu, ma formę placka lub plastra»
Według Larousse
Kotlet to każdy zgrabnie ucięty plaster mięsa z kością (np. jagnięcy) lub bez
nadający się bezpośrednio do smażenia, pieczenia na patelni, z grilla itp.
Klasyczny polski "kotlet schabowy" - to kawałek mięsa z kością
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|