Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kotlety z winogronami
Date: Wed, 3 Sep 2008 19:45:19 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 64
Message-ID: <g9mifi$5r5$1@news.onet.pl>
References: <9...@z...googlegroups.com>
<q...@p...townsendcommunicationinc>
<g9k4rn$3qr$1@news.onet.pl>
<a...@p...townsendcommunicationinc>
NNTP-Posting-Host: azg101.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1220463922 5989 83.27.144.101 (3 Sep 2008 17:45:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Sep 2008 17:45:22 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
X-Sender: z7lW/V+SkmLR0zkQEbPLmTGAcDKUr3up
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315128
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
>>>
>>> Pisanie dobrych przepisow to sztuka. Wrzucajac swoje przepisy na
>>> grupe, zapraszasz krytyke, wiec przeczytaj je pare razy zanim
>>> podasz, zastanawiajac sie, co nie jest jasne dla kogos, kto nigdy
>>> tego przepisu nie robil.
Lubisz się czepiać? No to jedziem!
> Kotlety z winogronami
>
> 4 platy z kurzej lub indyczej piersi lub kotlety schabowe bez kosci
Jakie duże te płaty? Jesli dam 50 g albo 250 g to tez tak samo
wyjdzie?
> 1 lyzka musztardy
> 1 lyzka pieprzu
> 1 lyzka miodu
Nie podawaj ilosci w łyżkach, bo łyżki moga miec bardzo rozne
wielkosci
> 1 lyzeczka soli
Jak wyżej, łyżeczka do herbaty, do kawy czy jeszcze inna?
> 2 lyzki miekkiego masla
Jak bardzo miękkiego? Zastanów sie, co nie jest jasne dla kogos, kto
nigdy tego przepisu nie robil. Przeciez można podać twardość w skali
Mohsa, Shore'a lub innej.
> winogrona
Jakie? Ile?
> jajko do panierowania
> maka do panierowania
Jaka mąka? Jest tyle różnych!
> olej i maslo do smazenia
W jakich ilościach i proporcjach?
> Platy miesa rozbic jak nacieniej.
0,5 mm będzie dobrze?
> Wymieszac maslo, musztarde, pieprz, miod i sol. Posmarowac tym kazdy
> plat miesa z jednej strony. Ulozyc kilka winogron na posmarowanej
> stronie w poprzek plata i zwinac jak rolade.
Zwijać smarowanym so środka czy na zewnątrz?
> Umoczyc w jajku i mace,
Zataiłaś istotny szczegół: jajko trzeba wybić ze skorupki i rozmącić.
> smazyc w mieszance oleju i masla az zlote naookolo.
Zapamiętaj radę pewnej Magdy: pisanie dobrych przepisow to sztuka.
|