Data: 2008-09-03 17:52:56
Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 3 Sep 2008 19:45:19 +0200, Alek napisał(a):
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
>>>>
>>>> Pisanie dobrych przepisow to sztuka. Wrzucajac swoje przepisy na
>>>> grupe, zapraszasz krytyke, wiec przeczytaj je pare razy zanim
>>>> podasz, zastanawiajac sie, co nie jest jasne dla kogos, kto nigdy
>>>> tego przepisu nie robil.
>
> Lubisz się czepiać? No to jedziem!
>
>> Kotlety z winogronami
>>
>> 4 platy z kurzej lub indyczej piersi lub kotlety schabowe bez kosci
>
> Jakie duże te płaty? Jesli dam 50 g albo 250 g to tez tak samo
> wyjdzie?
>
>> 1 lyzka musztardy
>> 1 lyzka pieprzu
>> 1 lyzka miodu
>
> Nie podawaj ilosci w łyżkach, bo łyżki moga miec bardzo rozne
> wielkosci
>
>> 1 lyzeczka soli
>
> Jak wyżej, łyżeczka do herbaty, do kawy czy jeszcze inna?
>
>> 2 lyzki miekkiego masla
>
> Jak bardzo miękkiego? Zastanów sie, co nie jest jasne dla kogos, kto
> nigdy tego przepisu nie robil. Przeciez można podać twardość w skali
> Mohsa, Shore'a lub innej.
>
>> winogrona
>
> Jakie? Ile?
>
>> jajko do panierowania
>> maka do panierowania
>
> Jaka mąka? Jest tyle różnych!
>
>> olej i maslo do smazenia
>
> W jakich ilościach i proporcjach?
>
>> Platy miesa rozbic jak nacieniej.
>
> 0,5 mm będzie dobrze?
>
>> Wymieszac maslo, musztarde, pieprz, miod i sol. Posmarowac tym kazdy
>> plat miesa z jednej strony. Ulozyc kilka winogron na posmarowanej
>> stronie w poprzek plata i zwinac jak rolade.
>
> Zwijać smarowanym so środka czy na zewnątrz?
>
>> Umoczyc w jajku i mace,
>
> Zataiłaś istotny szczegół: jajko trzeba wybić ze skorupki i rozmącić.
>
>> smazyc w mieszance oleju i masla az zlote naookolo.
>
> Zapamiętaj radę pewnej Magdy: pisanie dobrych przepisow to sztuka.
Doskonała riposta dla "wszechmądrej kucharki" :-DDD
--
"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem
|