Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: które masło dla fanatyka?
Date: Sun, 29 Mar 2009 16:39:14 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <5wisw48e1st7.ccqrba156148$.dlg@40tude.net>
References: <gqnqmo$srb$1@achot.icm.edu.pl> <gqo0e5$fmo$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmf145.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1238337559 19294 83.28.225.145 (29 Mar 2009 14:39:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Mar 2009 14:39:19 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321332
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 29 Mar 2009 16:26:11 +0200, lemonka napisał(a):
> Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:gqnqmo$srb$1@achot.icm.edu.pl...
>
>> ale gdybyto wszystko
>> były masła, nie różniły by się chyba aż tak bardzo jedno od drugiego
>> właściwościami fizycznymi, hę?
>
> Istnieją dwa rodzaje masła: masło i masło śmietankowe. To nie to samo.
>
>> Żeby dolać oliwy do ognia, słyszałam też że śmietanę się taraz robi z
> mleka
>> w proszku (?).
>
> http://www.rama.eu/polska/Stronag%C5%82%C3%B3wna/Pro
dukty/RamaCremefine
> /tabid/206/Default.aspx
>
>> Kiedyś mogłam jeść śmetanę jak najlepszy przysmak, od
>> pewnego czasu fktycznie jakby jest to inna śmietana.. brrr
>>
> Kiedyś mleko maiło zapach obory, teraz wszystko jest sterylne, to i
> smak śmietany jest inny. Ale wyroby śmietanopodobne nie mają prawa mieć
> na opakowaniu napisu: "śmietana".
Podobnie jak sery, z których już żadne serami z natury swojej nie są (lecz
są to wyroby seropodobne), a nazwę mają "SER", pomimo teoretycznego braku
prawa do jej używania...
Prwo swoją drogą, a praktyka swoją.
|