Data: 2009-03-29 14:39:14
Temat: Re: które masło dla fanatyka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 29 Mar 2009 16:26:11 +0200, lemonka napisał(a):
> Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:gqnqmo$srb$1@achot.icm.edu.pl...
>
>> ale gdybyto wszystko
>> były masła, nie różniły by się chyba aż tak bardzo jedno od drugiego
>> właściwościami fizycznymi, hę?
>
> Istnieją dwa rodzaje masła: masło i masło śmietankowe. To nie to samo.
>
>> Żeby dolać oliwy do ognia, słyszałam też że śmietanę się taraz robi z
> mleka
>> w proszku (?).
>
> http://www.rama.eu/polska/Stronag%C5%82%C3%B3wna/Pro
dukty/RamaCremefine
> /tabid/206/Default.aspx
>
>> Kiedyś mogłam jeść śmetanę jak najlepszy przysmak, od
>> pewnego czasu fktycznie jakby jest to inna śmietana.. brrr
>>
> Kiedyś mleko maiło zapach obory, teraz wszystko jest sterylne, to i
> smak śmietany jest inny. Ale wyroby śmietanopodobne nie mają prawa mieć
> na opakowaniu napisu: "śmietana".
Podobnie jak sery, z których już żadne serami z natury swojej nie są (lecz
są to wyroby seropodobne), a nazwę mają "SER", pomimo teoretycznego braku
prawa do jej używania...
Prwo swoją drogą, a praktyka swoją.
|