Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!nemesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.ne
ostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: które masło dla fanatyka?
Date: Tue, 31 Mar 2009 12:50:53 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 26
Message-ID: <gqst3g$436$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <gqnqmo$srb$1@achot.icm.edu.pl>
<f...@z...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abbw254.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1238497201 4198 83.6.212.254 (31 Mar 2009 11:00:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 31 Mar 2009 11:00:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090330-0, 2009-03-30), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321391
Ukryj nagłówki
Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:fd14a812-7612-4e72-96d8-72ff66aaefc3@z19g2000yq
e.googlegroups.com...
On 29 Mar, 14:22, "yapann" wrote:
> nawet jeśli masło 100% w przemyśle to już mrzonka z definicji i 'muszą'
być
> te barwniki czy cokolwiek - czy udało wam upatrzyć masło, które jest
według
> was masłem?
Ha! Ty się zastanawiasz na masłem kupnym/przemysłowym, a ja mam podony
dylemat w sprawie masła od rolnika. Bo nie pierwszy rok kupuję, ale w
tym jest jakieś takieś dziwne. Bo jest twarde i kruche, nawet jak stoi
na lodówce. A przecież nie mam warunków spartańskich, zwłaszcza w
kuchni. Poza tym jest białe (no, prawie). @lemonka coś pisała o
śmietanie i śmietance - być może, że to ta różnica - ale przecież nie
pierwszy rok kupuję u tego rolnika. On tłumaczy to zimą i warunkami
żywieniowymi. Ech, wiem, że świeżej trawy nie ma, ale to masło jest
poza wszelkimi moimi "wyrozumiałościami". No i przestałam je brać:(
A tak dobrze żarło;p Czym smaruję chleb? Suchy lub z majonezem;p
Kolor masła zalezy od rasy krów, ale jeżeli od tych samych zmieniło
kolor na bielszy to stare gospodynie mówiły, że masło jest przerobione -
dodawały wtedy soku z marchwi, aby kolor był ładniejszy - nie znały się
przecież na karotenie...
|